و درود بر همرهان گیاهخوار
یکی از مزیتهای فوقالعادهی آلمان خصوصا برای مسلمانها وجود تعداد زیادی گیاهخوار و وگان است. در ابتدا باید بگم که گیاهخوار و وگان دو تا چیز متفاوت هستند هرچند معادل فارسی هر دو ممکن است گیاهخوار باشد. تفاوت این دو در این است که وگانها نه تنها محصولات گوشتی نمیخورند بلکه محصولات جانبی حیوانی مثل شیر و تخممرغ هم نمیخورند.
وجود تعداد زیاد گیاهخوار در آلمان باعث شده که عملا در اکثر رستورانها، کافهتریاها، فستفودیها، و سلفسرویسها غذاهای گیاهی سرو میشه که خب تقریبا میشه گفت که غذای حلال هست و برای مسلمانها بسیار زندگی را راحت کرده است. هرچند که در آلمان تعداد زیادی غذافروشی و رستوران حلال وجود داره ولی گزینهی غذای گیاهی باعث میشه که انتخابهای شما بسیار بیشتر بشه و در مواقع گرسنگی به اولین رستوران یا فستفودی که رسیدید یک غذای گیاهی سفارش بدید. یا مثلا برای مواقعی که لازمه با همکارهای غیرمسلمان برای نهار یا شام بیرون برید مشکلی براتون ایجاد نمی کنه.
جالبه بدونید که تنوع غذاهای گیاهی بسیار بسیار بالاست. در حدی که مثلا در همین سلفسرویس دانشگاه ما هر روز حدود ۴-۵ نوع غذای گیاهی متفاوت سرو میشه و غذاهای هر روز و هر هفته با همدیگر متفاوتاند و چند هفته طول میکشه تا غذایی تکرار بشه (البته به جز یکی دو غذای محبوب که به صورت هفتگی ثابت هستند).
همین تنوع در سوپرمارکتها هم دیده میشه. مثلا از اونجایی که گیاهخوارها ممکن است دوست داشته باشند طعم سوسیس کالباس یا مرغ را بچشند، نظیر گیاهی همان محصولات موجوده، مثلا انواع سوسیس گیاهی یا همبرگر گیاهی یا کالباس گیاهی وجود داره که طعم اونها به محصولات گوشتی بسیار شبیهاه. اکثر این محصولات در اصل از سویا و توفو گرفته میشند و بعد با اسانسهایی طعمدار میشند.
نکتهی جالب اینجاست که برای وگانها که شیر هم مصرف نمیکنند، «شیر گیاهی» تولید میشه که در حقیقت soy milk نام داره که هم به صورت محصول اصلی در پاکت شیر عرضه میشه، هم برای تولید محصولات دیگری مثل بستنی وگان!
یکی دیگه از مزیتهایی که گیاهخوارها برای مسلمانها ایجاد کردهاند این است که در تمام ترکیبات به کار رفته در محصول بر روی برچسب آن درج میشه. البته این مسئله در کشورهای دیگه و ایران هم وجود داره. ولی به نظر میرسه که در آلمان کمی جدیتر و دقیقتر اه. شما عملا محصولی پیدا نمیکنید که اطلاعات کامل در مورد محتویات محصول درج نشده باشه. حالا یکی از مشکلات مسلمانها این است که در برخی از محصولات ممکن است ترکیباتی استفاده بشه که منشا اونها میتونه حیوانی باشه یا صنعتی. گاهی اوقات شرکت سازنده مشخص میکنه که منشا اون محصول دقیقا چیه ولی گاهی هم نه. اینجاست که یا باید از شرکت سازنده به صورت مستقیم استعلام کنید (چند اپلیکیشن موبایلی هست که این اطلاعات را جمع میکنند و در اختیار مصرفکننده میذارند، مثلا ایمیل میزنند به شرکت که شما از کدام نوع فلان محصول استفاده میکنید)، یا اینکه مجبورید احتیاط کنید و اون محصول را نخرید.
اینجاست که وگانها به کمک مسلمانها میاند! اگر شما روی محصولی علامت وگان دیدید میتونید با خیال راحت بدون چک کردن محتویات محصول، اون را نوش جان کنید چون مطمئن هستید که ژلاتین و کوفت و زهر مار توش نیست.