یا حتی: پستچی که نباید هر روز در بزند
نامه و پست در زندگی و کار آلمانیها تنیده است. تقّی به توقّی بخورد نامه میفرستند. بسیاری از کارهای اداری به وسیله نامه انجام میشود. مثلا حتی کارت بانکی شما به آدرستان پست میشود. در طول هفته ممکن است چند نامه از شرکت یا سازمانهای مختلف دریافت کنید: صورت حساب ماهیانه تلوزیون ملی، گزارش حساب بانک، بیمه، نامههای مربوط به ویزا، جریمه دیرکرد فلان قرارداد همه از طریق نامه به دست شما میرسد.
هر خانه یا مجمتع در آلمان در راهروی ورودیاش تعدادی صندوق پست دارد که هر کدام متعلق به یک واحد است. اسم ساکنان واحد با برچسب روی صندوق مشخص شده است. پستچی نامهی هرکسی را در صندوقاش میگذارد.
با توجه به تعداد زیاد مکاتبات نامَوی (=مربوط به نامه) میشود گفت که پستچی محله تقریبا هر روز باید به هر خانه سر بزند. یک دوچرخه زرد رنگ دارد که جلو و پشتش صندوق یا جعبهای تعبیه کردهاند برای حمل نامه، خیلی هاشان هم تبدیل به دوچرخه برقی شدهاند که پستچی بینوا از پا نیافتد. صندوقها داخل محوطهی خانه هستند و پستچی باید بتواند وارد خانه بشود. اینکه قرار باشد زنگ خانهها را یکی یکی بزند تا بالاخره یک نفر درب را باز کند و بتواند داخل شود هم وقتگیر هم گاهی ناممکن است. چاره چیست؟
اکثرا پستچی محل چند شاه کلید دارد که درب «ورودی» تمام خانههای محله را باز میکند! راحت کلید میاندازد، میرود نامهها را داخل صندوق میگذارد و تا فردایی بهتر خدانگهدار.
این نوع کلیدسازی انصافا جالب و کارآمد است. مثلا تمام ساکنان مجمتع مسکونیِ ما فقط یک کلید برای خانه دارند، با همان کلید هم درب ورودی، هم درب پارکینگ، و هم درب خانه و انبار خودشان را باز میکنند. ولی درب انبار و خانه دیگران را نمیتوانند باز کنند.
خب کنار مزیتهای این نوع کلید، یک عیب خانمان سوز هم وجود دارد! شما اگر کلیدتان را گم کنید گاهی لازم میشود که تمام قفلها یا کلیدهای ساختمان را تعویض کنند. و تمامی هزینه بر دوش شما خواهد بود که ممکن است به ۱۰۰۰-۲۰۰۰ یورو برسد (بسته به ساختمان). خب عدهای هم هستند که همان اول میگویند: «مرد این بار گران نیست دل مسکینم» و به ریسکش نمیارزد. این عده میروند و «بیمهی کلید» میگیرند! یعنی ماهیانه مبلغ کمی حق بیمه میدهند و هر وقت کلیدهایشان گم شد هزینهی جریمه را بیمه پرداخت میکند.